Selecteer een pagina

Rozentuin

24 december 2017

Een patiënte 53 op de afdeling Hematologie vraagt naar de schoonheidsspecialiste voor een hand- en voetmassage. Twee dagen voor kerst en onderweg om iets extra`s te kunnen betekenen voor deze patiënte.

Aromaverstuiver

In de kamer aangekomen zit ze al met smart te wachten, een glimlach verschijnt op haar gezicht als zij mij ziet. Gelijk zet ik alles klaar om een ontspannende sfeer te creëren in de kamer. De deur op de gang gaat dicht en ook de gordijnen voor de deur. De aromaverstuiver is gevuld met water en geplaatst op de tafel. De patiënte ruikt in vlagen een kokos geur die ik bij me heb. Zo komen we op het gesprek over geuren, een aantal heb ik meegenomen en laat dat aan haar zien en als snel is het duidelijk dat zij een voorkeur heeft voor de geur “roos”. Bij die geur heeft zij een positieve associatie en daar wordt ze blij van als ze het ruikt zo vertelde ze. In de aromaverstuiver doe ik wat druppeltjes ”roos” en al snel verspreidt de zoete geur zich in de kamer. De aromaverstuiver begint van kleuren te veranderen en te dampen. Al snel ruikt het naar een mini rozentuin in de kamer. De patiënte gaat ontspannen achterover liggen en laat zich meenemen door de wellness muziek op de achtergrond.

Even weg

Tijdens de massage is de patiënte verzonken in een fijne beleving. Haar ademhaling is wat zwaarder en af en toe opent ze haar ogen. Dan sluit ze haar ogen weer en is ze even weg van haar ziekbed naar “haar rozentuin” waar ze ontspannen kan zijn. Ondertussen leg ik een warme doek om haar voeten alvorens ik aan de voetmassage begin, heerlijk zegt de patiënte.

Kerstcadeau

Na de massage bedankt ze mij dat ze heeft mogen genieten. Dit was voor haar als een cadeautje voor de kerst, zegt ze. Het volgende moment waar ze naar uitkijkt, is de kerstdienst in het UMC Utrecht. Zij wenste mij fijne kerstdagen en ik haar een fijne kerkdienst. Over een week zie ik haar weer voor een massage, daar kijkt zij nu al naar uit.

Voldaan loop ik de afdeling af, de laatste patiënt, twee dagen voor de kerst…

Meer blogs

Hoop doet leven

Hoop doet leven

Een kwetsbaar mensje liggend in bed. Heel tenger en fragile, geen vlees op haar botten. Elk botje...

Tranen en geluk

Tranen en geluk

Het is weer de hoogste tijd voor het Wilhelminakinderziekenhuis. Kinderen blij maken door ze even af te leiden van het...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *