Selecteer een pagina

Even geen patiënt zijn

18 september 2017

De tijd vliegt voorbij op mijn vrije dag, het is alweer 12.00 uur. Nog even de ‘verwenzorg-tas’ doorlopen controleren of alles erin zit, zoals linnengoed, potjes, tubes, instrumenten zoals een epileertang. Dan is het tijd om naar het UMC Utrecht te gaan.

Onderweg ben ik in gedachten verzonken:

“Een aantal jaren geleden had de vader van een vriendin longkanker. Door het vele liggen deden zijn spieren zeer. Vanuit mijn toenmalige expertise als schoonheidsspecialiste, kwam ik aan zijn bed en masseerde ik zijn pijnlijke spieren. Toen ik zag hoeveel dit voor hem betekende, werd ik geraakt. Ik hielp hem niet alleen fysiek maar ook psychisch. Hij vond het fijn om even ont-zorgd te worden. Hij was ‘even geen patiënt’.

Dat ik – naast mijn werk als ict-er bij het UMC Utrecht én als gediplomeerd schoonheidsspecialiste –op deze manier iets kon betekenen voor de vader van mijn vriendin, was voor mij nieuw. Ik vroeg me meteen af: “Hoe kan ik ook voor andere zieke mensen net zo waardevol zijn als voor de vader van mijn vriendin?” Zo kwam ik op het idee van “verwenzorg” en ging in het UMC Utrecht op onderzoek uit naar de behoefte hieraan. Nu ben ik naast mijn baan ook schoonheidsspecialiste in het UMC Utrecht. En biedt binnen het Cancer Center verwenzorg aan patiënten.”

Ondertussen ben ik in het UMC Utrecht aangekomen. Ik loop naar de verpleegafdeling Hoofdhals Oncologie. Al enige tijd ligt daar een patiënte, die veel tegenslagen heeft gehad. Het medische team heeft mij benaderd om haar verwenzorg te bieden.

Terwijl ik mijn spullen uitpak, de gordijnen om het bed dichtdoe en de verpleegkundige het bed op de juiste hoogte brengt, leg ik haar uit welke ‘beleving’ ze gaat ervaren. Dan begin ik de behandeling met een ontspannen massage, gevolgd door een gezichtsbehandeling. De patiënte kan even wegdromen en hoeft niet te denken aan de ziekte. “Afleiding is het beste medicijn”, zegt stichting Vrienden UMC Utrecht niet voor niets.

Dankbaar pakt de patiënte na afloop mijn hand. Ze kan niet meer praten, dus ze schrijft op hoe ze het heeft ervaren. Voldaan loop ik de afdeling af. Dat ik weer iets extra’s heb kunnen betekenen, wat een energie geeft mij dat! Stel je eens voor dat alle patiënten in het UMC Utrecht hier gebruik van zouden kunnen maken!

Meer blogs

Hoop doet leven

Hoop doet leven

Een kwetsbaar mensje liggend in bed. Heel tenger en fragile, geen vlees op haar botten. Elk botje...

Tranen en geluk

Tranen en geluk

Het is weer de hoogste tijd voor het Wilhelminakinderziekenhuis. Kinderen blij maken door ze even af te leiden van het...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *